Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

Osnovna škola Tužno prva u Hrvatskoj dobila Google učionicu

storyeditor/2024-04-26/os_tuzno_google_ucionica_otvorenje_travanj_2024__14_.jpg
Foto: Varaždinska županija Nas je Google sam odabrao za projekt, za što smo morali educirati djelatnike pa danas imamo 16 edukatora prve i osam edukatora druge razine – rekao je ravnatelj Josip Puček
Školu budućnosti u općini Vidovec multinacionalna korporacija sama je odabrala

Uređena i opremljena u sklopu projekta Google referentne škole – globalnog standarda u obrazovanju iz područja računalstva i informatike – u OŠ Tužno otvorena je prva Google učionica u Hrvatskoj.

Po izboru Googlea

– Dosad nije bilo ni jedne škole u našoj državi koju je Google odabrao i certificirao kao pokaznu. Nas je Google sam odabrao za projekt, za što smo morali educirati djelatnike pa danas imamo 16 edukatora prve i osam edukatora druge razine – rekao je ravnatelj Josip Puček.

Varaždinska županija je kao osnivač škole izdvojila gotovo 80.000 eura za uređenje nove informatičke učionice, 58 računala, potrebne licence i drugo.

– Unutar mjesec dana u tri smo navrata bili prvi u Hrvatskoj. Otvorili smo praktikum s prvim simulatorom vožnje u sklopu jedne srednje škole u Hrvatskoj, potom centar LORI s prvim simulatorom upravljanja zrakoplovom u Hrvatskoj i sada prvu Google učionicu u Hrvatskoj. Već to dovoljno govori o načinu na koji razvijamo obrazovni sustav Varaždinske županije, za koji također s ponosom možemo reći da je prvi u Hrvatskoj. Vodimo brigu o školama danas za zanimanja koja dolaze sutra. Vjerujem da će obrazovni programi, oprema i infrastruktura koju osiguravamo svojim učenicima omogućiti da lakše svladavaju gradivo, stječu nova znanja i vještine, koje će im sutra biti od koristi u životu – rekao je župan Anđelko Stričak.

Za učenike i učitelje

Zahvaljujući projektu ostvareno je niz prednosti za učenike i učitelje: besplatni alati za učenje, uređivanje dokumenata, tablica i prezentacija u realnom vremenu, jednostavno upravljanje korisničkim računima i sadržajem, kao i sigurnost i privatnost podataka.

– Ovo je treća učionica budućnosti koju smo otvorili u Varaždinskoj županiji – napomenuo je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

– Prva je bila u Srednjoj školi Ivanec, zatim u Ludbregu, a sada smo otvorili učionicu budućnosti u OŠ Tužno. Sve to radimo da bismo bili konkurentni na globalnoj razini. Projekte smo ostvarili uz pomoć ljudi koji rade u školskom sustavu, a to su ravnatelji i učitelji koji imaju sposobnost raditi s najsuvremenijom opremom jer najgore je kad se nešto kupi, a ne koristi se. Kod nas je snaga koju nam oprema pruža iskorištena na najbolji mogući način – istaknuo je dr. sc. Huđek.

Zahvalivši resornom županijskom pročelniku, županu te ravnatelju, zadovoljstvo ulaganjem izrazio je i načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić.

– Uvjeren sam da će učenici imati velike koristi – rekao je načelnik Hranić.

Google referentne škole moraju koristiti Google Chromebook računala

Prestižno priznanje Google dodjeljuje školama koje inovativno koriste tehnologiju za unaprjeđenje obrazovnih ishoda, stvarajući poticajno okruženje za učenje i razvoj. Google referentne škole moraju ispuniti uvjete poput aktivnog korištenja Google Chromebook računala u svakodnevnim školskim aktivnostima, a učitelji se moraju sustavno usavršavati u programu Google certificiranja učitelja. OŠ Tužno sada je opremljena Google Education Plus licencama koje pružaju pristup dodatnim funkcijama u Google Classroomu, Google Meetu i drugim Google aplikacijama, poboljšavajući tako interaktivnost i produktivnost učenja.

storyeditor/2024-04-26/Skola_1-1.jpg Cilj je da svako dijete ima mjesto u vrtiću i da svi učenici pohađaju nastavu u jednoj smjeni Nova škola omogućit će jednosmjensku nastavu za 900 učenika storyeditor/2024-04-26/terapija_B.jpg Studenti osmislili fiktivne političke kampanje Projekt Kuler za prikupljanje hrane pobjednik natjecanja storyeditor/2024-04-26/a_ugovor_teren_foto_kristijan_toplak.jpg Županiji dodijeljena bespovratna sredstva za rekonstrukcija sportskog terena u Virovitici Multifunkcionalni teren niknut će uz gimnaziju