Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija, uz Grad Viroviticu, i ove će godine izdvojiti najviše – 7500 eura

Jedinstveni virovitički model omogućio je razvoj Veleučilišta

storyeditor/2024-04-19/IMGL1198.jpg
Foto: Kristijan Toplak U VIROVITIČKOM modelu Županija, gradovi i općine sufinanciraju rad Veleučilišta u Virovitici
Potpisan je proteklog tjedna sporazum koji označava nastavak provođenja ovog, istaknuto je, hvalevrijednog modela sufinanciranja

Već 15 godina traje virovitički model, jedini takav u Hrvatskoj, u kojem Županija, gradovi i općine iz svojih proračuna sufinanciraju rad Veleučilišta u Virovitici. Ove godine vrijednost mu je 37.400 eura, a Virovitičko-podravska županija, uz Grad Viroviticu, izdvaja najviše – 7500 eura.

Podizanje kvalitete

Potpisan je proteklog tjedna sporazum koji označava nastavak provođenja ovog hvalevrijednog modela sufinanciranja. Ugovore su potpisali predstavnici gradova i općina s područja VPŽ-a te dekan Veleučilišta u Virovitici Dejan Tubić.

Omogućit će se njime raspisivanje natječaja za četiri nove stipendije kojima će se stopostotno financirati doktorski studiji za nastavnike i asistente koji još nisu stekli titulu doktora znanosti. Ova inicijativa omogućuje specijalizaciju u području društvenih, tehničkih ili humanističkih znanosti, što doprinosi podizanju kvalitete obrazovanja i rada na Veleučilištu. Dekan Tubić naglasio je rast broja zaposlenih i napore u poboljšanju obrazovnih programa i studijskih uvjeta.

– U protekle dvije godine Veleučilište je proširilo svoj tim s osam novih zaposlenika, što uključuje asistente, predavače i više predavače iz različitih područja znanosti. Postignut je i znatan napredak u financijskom smislu jer više nema zaposlenika na prihod. Ova ušteda omogućila je donošenje pravilnika o nagrađivanju izvrsnosti u izdavačkoj djelatnosti, potičući kolege na objavljivanje visokokvalitetnih radova i knjiga. Prošle godine je otvoren studentski servis, što upotpunjuje misiju Veleučilišta da znanje i resursi budu dostupni svim studentima – naveo je dekan. Istaknuo je i rast broja upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu te analizu zapošljivosti koja pokazuje visoku konkurentnost virovitičkih studenata na tržištu rada, zahvaljujući suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom.

Optimalni uvjeti

Župan Igor Andrović istaknuo je virovitički model suradnje kao ključni čimbenik uspjeha Veleučilišta.

– Vjerujem da je upravo ovakva podrška doprinijela transformaciji naše Visoke škole u Veleučilište s više od 40 zaposlenih i nekoliko stotina studenata. Na području grada Virovitice izgrađen je pravi mali kampus koji uključuje studentski dom, restoran, Tehnološko-inovacijski centar te sportsku dvoranu Viroexpo. Ovaj kampus pruža optimalne uvjete za obrazovanje i može biti na dobrobit svih naših studenata. Nadam se da će oni koji završe doktorske studije ostati na Veleučilištu, a studenti nakon diplomiranja pronaći zaposlenje na području naše županije – istaknuo je župan Andrović.

Jedna od stipendistica i nastavnica ekonomskih predmeta Danijela Vakanjac istaknula je važnost daljnjeg obrazovanja na višoj akademskoj razini, posebno putem stipendije za doktorat.

– Doktorat nam omogućuje da se posvetimo svojim akademskim interesima i ostvarimo svoje profesionalne ciljeve, što predstavlja investiciju ne samo u našu budućnost već i u budućnost Veleučilišta – kazala je ona.

Muzej u Čazmi Bespovratna financijska potpora Gradskome muzeju odobren novac za nastavak obnove Obnova novih dvora i potpisivanje ugovora Zaprešić Potpisani ugovori za radove na projektu 'Novo ruho Novih dvora' Osnovna škola Koška osječko-baranjska županija Nastava u Osnovnoj školi u Koški od 8. travnja u jednoj smjeni