Izbornik
Naslovnica Gradovi Slavonski Brod
150. obljetnica Ivanina rođenja

Izvor inspiracije i mudrosti: Ivana i djeca zauvijek će ostati neraskidivo vezani

Foto: Ivica Galović/PIXSELL 14.04.2024., Slavonski Brod - Otvorenje manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlic - Mazuranic" koja ove godine objedinjuje i jedinstven jubilej - 150. obljetnicu rodjenja najpoznatije spisateljice djecje knjizevnosti Ivane Brlic-Mazuranic Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Ovogodišnji Svijet bajki protekao je u znaku obilježavanja 150. obljetnice rođenja znamenite književnice

Slavonski Brod cijeli protekli tjedan živio je u znaku Svijeta bajki Ivane Brlić-Mažuranić. Najpoznatija hrvatska spisateljica za djecu vrhunac svoga književnog stvaralaštva doživjela je u gradu na lijevoj obali rijeke Save, u kojem je provela većinu života i napisala sva svoja najznačajnija djela.

U godini u kojoj se navršava 150. obljetnica Ivanina rođenja, manifestacija posvećena njoj bila je još bogatija nego inače.

Djeca i posjetitelji uživali su u brojnim i iznimno sadržajnim programima, izložbama, promocijama knjiga, slušaonicama, pripovjedaonicama, susretima s piscima, kreativnim i radionicama, kazališnim predstavama.

Novost ovogodišnje manifestacije je da je dio programa održan u Kući Brlić, otvorenoj u ljeto 2022. godine. Kuća u kojoj je Ivana stvarala svoja najpoznatija djela godinama je bila zapuštena, a sada je ponovno zaživjela kao moderan muzejsko-interpretacijski centar u kojem će generacije koje dolaze spoznavati duh Ivanina vremena, kao i povijest Slavonskog Broda.

– Najlogičnije mjesto za održavanje svih programa vezanih uz Ivanu je kuća u kojoj je živjela najveći dio svog života – rekla je Romana Tekić, ravnateljica brodske Galerije umjetnina.

Središnji dio svečanosti bit je veliki međunarodni znanstveni skup "Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju", koji je organiziralo brodsko Sveučilište. Sudjelovalo je više od stotinu izlagača iz zemlje i inozemstva, a obrađene su brojne nove interdisciplinarne teme koje otvaraju neka nova pitanja.

– Ivana je trajno prisutna u Slavonskom Brodu. Glavni gradski trg nosi njezino ime, njezin spomenik je na trgu, škole se nazivaju njezinim imenom, spomenici su obilježeni njezinim likovima. Ona je toliko utkana u kulturno tkivo grada da ne možemo iz toga nikako pobjeći – rekla je dr. sc. Irena Krumes, predsjednica Organizacijskog odbora skupa.

Ivana Brlić-Mažuranić i djeca zauvijek će ostati neraskidivo vezani. Ona ostaje vječno prisutna kao izvor inspiracije i mudrosti, podsjećajući na snagu priča koje prenose univerzalne istine i vrijednosti, a kroz koje će mnogi istinski živjeti. 

storyeditor/2024-04-19/PXL_120424_112951078.jpg Inovativni, zabavni, kulturno-umjetnički i edukacijski sadržaji Jedinstven spoj tradicije i modernih glazbenih sadržaja u gradu tamburaša Sportska infrastruktura Počinju radovi na obnovi objekta NK Budainka storyeditor/2024-04-05/Zaposlena_1.jpg U Slavonskom Brodu počinje četvrta faza projekta "Zaposlena" O 210 starih i bolesnih korisnika skrbit će 30 žena i muškaraca